Kto próbował kulek zrobionych przez Magdę zaserwowanych podczas Kręgów Porodowych oraz na zajęciach Mamo bądź fit!, ten wie. Absolutne mistrzostwo świata: smaczne i zdrowe, a do tego dodają energii!
Składniki
- 200g daktyli suszonych bez pestek
- 3 łyżki migdałów
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 2 łyżki sezamu
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 2 łyżki wiórek kokosowych
Przygotowanie
Daktyle przekładamy do miski, zalewamy szklanką gorącej wody i odstawiamy na 15 minut, po upływie tego czasu odsączamy.
Migdały, sezam, wiórki kokosowe i orzechy nerkowca mielimy na mąkę (można w blenderze), po czym dodajemy daktyle i kakao i miksujemy na gładką masę.
Powstała masa służy do formowania kulek. Jeśli jest mało słodka, warto dodać odrobinę płynnego miodu. Dla urozmaicenia smaku można dosypać ulubione przyprawy: cynamon, kardamon lub chilli.
Kulki formujemy mocząc dłonie w wodzie, a następnie schładzamy przez 1h w lodówce.
Można obtoczyć kulki w wiórkach kokosowych lub w kruszonych orzechach.